Čelnici zrakoplovnih kompanija pozivaju na zajedničku inicijativu za prevladavanje krize

Bruxelles, 29. svibnja - Čelnici zrakoplovnih kompanija sastali su se jučer u Bruxellesu kako bi razmotrili utjecaj recesije na zrakoplovni sektor. Proljetnom sjednicom Skupštine Europske udruge zračnih prijevoznika (AEA) predsjedavao je dr.Ivan Mišetić, glavni direktor Croatia Airlinesa i predsjednik udruge AEA za 2009. godinu, ujedno i jedini predsjednik te ugledne europske zrakoplovne udruge koji dolazi iz zemlje što nije članica Europske unije.

- Ekonomski je pad poprimio dosad neviđene razmjere. Globalna je ekonomija u dubokoj recesiji i ne znamo kad će dotaknuti dno. Ali ono što pouzdano znamo jest to da je recesija već sad ostavila teške posljedice za poslovanje zrakoplovnih tvrtki. Bilježi se drastičan pad broja putnika, a u kolapsu je i prijevoz tereta – rekao je dr. Mišetić te naglasio kako je nagli pad broja putnika popraćen i sniženim cijenama prijevoza, što je osobito pogodilo segment najskupljih karata.

Čelnici zrakoplovnih kompanija, članica AEA, složili su se da je sadašnja situacija na tržištu iznimno teška te da ne pokazuje nikakve znakove poboljšanja, a posljedice će se osjećati i poslije 2009. godine.

- Nije riječ o samo jednom u nizu loših ciklusa na kakve je naša industrija navikla. Riječ je o strukturnom poremećaju na koji se moramo strukturno i prilagoditi – istaknuo je dr. Mišetić.

Skupština se složila kako teške posljedice za zrakoplovstvo nisu dovoljno prepoznali svi sudionici u zrakoplovnom lancu, ali ni zakonodavci. Izrazili su zabrinutost što zračne luke i kontrola letenja podižu cijene svojih usluga, a industrija je izložena i skupom programu uvođenja nepotrebnih propisa, što bi i u najboljim vremenima bio teško podnošljiv teret. A takvo mišljenje, naglašava Skupština, dijeli i Europska komisija.

- Ne tražimo državnu pomoć – ali kad zakonodavci do kraja shvate negativne učinke krize na industriju, europske potrošače i europsko poslovanje, uvidjet će da postoje područja u kojima mogu pružiti pomoć i olakšati situaciju. U tom smislu pozdravili smo odustajanje od slotova kao mjeru fleksibilnosti u operacijama, ali ta odluka nije produljena na zimsko razdoblje, kad je potražnja manja, što je neobjašnjivo – istaknuo je dr. Mišetić.

Skupština se složila da se tim pitanjem treba pozabaviti najhitnije što je moguće.

- Neizmjerno je važno da se svi u zrakoplovnom sektoru suočimo s recesijom zajedno te da zajedno s dionicima (stakeholders) pronađemo zajednička rješenja – naglasio je predsjednik AEA.

Skupština je sa zadovoljstvom pozdravila gosta na sjednici, čelnog čovjeka Zračne luke Munchen Michaela Kerkloha. Dr. Kerkloh je pokazao razumijevanje za zabrinutost koju dijele predstavnici zrakoplovnih kompanija i njihov odnos sa zračnim lukama osobito u aktualnoj krizi, a iznio je i stav zračnih luka iz njihovog kuta gledanja. Čelnici zrakoplovnih kompanija i njihov gost složili su se da cijela zrakoplovna industrija mora ujediniti snage i surađivati kako bi se pronašla učinkovita rješenja. Dr. Mišetić je razmotrio kako će se sadašnja situacija odraziti na budućnost.

- Uz naše zaposlenike i partnere iz ove krize možemo izaći još konkurentniji nego što smo bili prošle godine. Ali naš kratkoročni akcijski plan i težnja većoj učinkovitosti neće nas omesti u postizanju naših najvažnijih stalnih ciljeva. Ostaje nam na prvom mjestu zadovoljstvo naših putnika, pa je, dakle, netočna percepcija nekih dijelova Europske komisije, koji misle da to nije tako.

Dr. Mišetić upozorio je i na cilj AEA koji se odnosi na globalno rješenje globalnog pitanja zaštite okoliša. Istaknuo je da zrakoplovne kompanije pružaju podršku Europskoj komisiji u vođenju međunarodnih političkih rasprava o toj temi, ali da Europa ne može biti zadovoljna s regionalnim programom trgovanja štetnih plinova (regional emissions trading scheme).

- Regionalna udruženja širom svijeta slažu se s nama da zrakoplovstvo mora postati dio poslije-kyotovskog programa klimatskih promjena. Treba usvojiti zajednički pristup uvažavajući posebnosti. Do Konferencije o klimatskim promjenama koja će se u prosincu održati u Kopenhagenu trebamo takvu podršku sustavu koji će omogućiti dobrobit za okoliš ne narušavajući tržišnu utakmicu.

- Sadašnja kriza može biti katalizator i poticaj na pozitivne promjene. Zrakoplovne tvrtke, koje su neizmjerno važne za europska radna mjesta i konkurentnost, ostat će konkurentne samo ako korisnicima svojih usluga ponude izbore te vode li računa o zaštiti okoliša. Ali također žele biti sigurne da su svi sudionici zrakoplovnog lanca tržišno orijentirani te da im je važan prosperitet sektora u cjelini – zaključio je dr. Mišetić.

Napomena: Udruženje europskih zračnih prijevoznika (AEA) okuplja 34 etablirana europska prijevoznika. Oni zajedno prevezu 370,000.000 putnika i 7,000.000 tona tereta svake godine, upravljajući 2600 zrakoplova na 615 odredišta u 165 zemalja s 11.575 letova na dan. Izravno osiguravaju oko 423.000 radnih mjesta i obrću prihod od 78.000,000.000 eura.