TAM Airlines pridružio se udruzi Star Alliance

Sao Paulo, Brazil, 13. svibnja 2010.

TAM Airlines, vodeći brazilski zračni prijevoznik, pridružilo se udruzi Star Alliance, te tako vratio najdugovječnije svjetsko zrakoplovno udruženje na južnoamerički kontinent.

“Integracija naše tvrtke u vodeće svjetsko globalno komercijalno zrakoplovno udruženje omogućit će širenje naših usluga, što će našim korisnicima pružiti povoljna putovanja. Uvijek će postojati partnerska zrakoplovna tvrtka, koja će naše korisnike tretirati kao svoje bilo gdje na zemaljskoj kugli'', rekao je Libano Barroso, glavni izvršni direktor tvrtke TAM Airlinesa.“Naš je brand postao globalan, a Star Alliance sad je prisutan u Južnoj Americi.”

TAM Airlines nudi više od 40 odredišta u Brazilu i 10 diljem Južne Amerike. Proteklih godina tvrtka je proširila svoju interkontinentalnu mrežu kako bi pokrila mnoštvo odredišta u Sjedinjenim Američkim Državama i Europi, a mnoga su od tih odredišta i čvorišta Star Alliance udruge. U udruzi Star Alliance sada je 27 prijevoznika, koji nude više od 21.050 letova na dan u 1,167 odredišta u 181 zemlji.

“Pristupanjem TAM Airlinesa dobili smo prijevoznika sa sjedištem u Južnoj Americi, koja je jedno od važnih zrakoplovnih tržišta i dom mnogim rastućim ekonomijama. Kombiniranjem mreže tvrtke TAM Airlinesa s mrežom naših ostalih prijevoznika omogućit će udruženju Star Alliance da ponudi veoma konkurentan proizvod ovoj regiji, u njoj, ali i iz nje'' rekao je Jaan Albrecht, glavni izvršni direktor udruženja Star Alliancea.

Pridruživanjem TAM Airlinesa završen je proces koji je počeo 2006. godine prvim neslužbenim pregovorima. “Već je prvim kontaktom počeo intenzivan proces razmjene informacija i iskustava“, objasnio je Paulo Castello Branco, potpredsjednik komercijalnih poslova i planiranja u TAM Airlinesu. “Poslije službene objave da smo prihvaćeni kao budući član uduge Star Alliance u listopadu 2008. godine, počeli smo s usklađivanjem naših operativnih procesa na čemu je bio angažiran naš funkcionalni tim na svim razinama, kao i svi timovi naših partnerskih prijevoznika. Bilo veliko i poučno iskustvo te temeljni korak prema našemu globalnom širenju.''

TAM Airlines pridruživanjem nije samo povećao ponudu Star Alliancea, nego sada pruža i širok raspon pogodnosti za korisnike. Naime, sudionici TAM-ova programa pod nazivom Fidelidade skupljaju nagradne milje i na letovima drugih prijevoznika Star Alliancea. Na isti način sudionici Frequent Flyer programa (FFP) drugih prijevoznika Star Allinecea dobivaju nagradne milje na letovima TAM Airlinesa te ih mogu realizirati u mreži odredišta TAM Airlinesa. Dodatna je vrijednost u tome što putovanje s bilo kojim prijevoznikom članom Star Alliancea vodi k ostvarivanju statusa u odabranom FFP-u. Među pogodnosti članstva u programu Star Alliance Gold jest i pristup salonu, a pridruživanjem TAM Airlinesa broj zlatnih salona udruge povećao se na više od 990.

Poslovni korisnici dulje su vrijeme glavna ciljana skupina udruge Star Alliance. Pristupanjem TAM Airlinesa, ponuda udruge golemom poslovnom tržištu Brazila – najvećem gospodarstvu Južne Amerike - dobila je na vrijednosti. Christopher Korenke, potpredsjednik komercijalnih poslova Star Alliancea, rekao je: “S TAM Airlinesom sad imamo prilično svestran proizvod na lokalnom tržištu i proširen je naš domet svima koji žele putovati u Brazil i Južnu Ameriku. To je važan element u prodaji kad poslujemo s velikim poslovnim korisnicima u Brazilu.'' Nadalje, letovi koje obavlja tvrtka TAM Airlines uključit će se u program Star Alliance Convention Plus i program Meeting Plus, što povećava vrijednost tih proizvoda. Organizatori konvencija i skupova sa sjedištem u Južnoj Americi mogu se koristiti proširenom mrežom odredišta Star Alliancea za ugovaranje uvjeta putovanja. Uz to, organizatori konvencija i skupova sa sjedištima u drugim dijelovima svijeta sada se mogu osloniti na Star Alliance i dobiti prijevoz iz mnogih dodatnih odredišta u Južnoj Americi.

Putnici koji putuju u slobodno vrijeme također će uživati pogodnosti članstva TAM Airlinesa u udruzi Star Alliance. Popularna cijena karte za Put oko svijeta (Round the World Fare) sada nudi nove kombinacije putovanja diljem Brazila i Južne Amerike, kao i više letova između Brazila i Europe te Brazila i Sjedinjenih Američkih Država. Nadalje, TAM će prodavati karte za Sjevernu Ameriku i Europu te korisnicima omogućiti putovanje zrakoplovom uz veoma dobar omjer kvalitete i cijene, i to u mreži Star Alliancea u ovim regijama, kao i u kombinaciji s kartama za interkontinentalne letove iz Brazila.

O tvrtki TAM Airlines: TAM Airlines (www.tamairlines.com.br), član udruženja Star Alliance, vodeći je prijevoznik na domaćem tržištu Brazila od srpnja 2003. godine, a travanj je završio s udjelom na tržištu od 42.1 posto. Tvrtka organizira letove prema 43 odredišta u Brazilu. S pomoću poslovnih sporazuma koje je kompanija potpisala s regionalnim kompanijama, tvrtka organizira letove prema 82 različita odredišta na nacionalnom teritoriju. Tržišni udio tvrtke TAM Airlines među brazilskim zrakoplovnim tvrtkama koje obavljaju međunarodne letove bio je 85.3 posto u travnju. Međunarodni letove uključuju izravne letove na 18 odredišta u Sjedinjenim Američkim Državama, Europi i Južnoj Americi: New York, Miami i Orlando (SAD), Pariz (Francuska), London (Engleska), Milano (Italija), Frankfurt (Njemačka), Madrid (Španjolska), Buenos Aires (Argentina), La Paz, Cochabamba i Santa Cruz de la Sierra (Bolivija), Santiago (Čile), Asuncion i Ciudad del Este (Paragvaj), Montevideo (Urugvaj), Caracas (Venezuela) i Lima (Peru). Nadalje, preko tzv. codeshare ugovora, koji omogućuju zajedničko korištenje sjedala na letovima s međunarodnim kompanijama, tvrtka omogućava putnicima da putuju na dodatnih 78 odredišta u SAD-u, Južnoj Americi, Europi i Aziji. TAM je pionir u pokretanju programa lojalnosti zrakoplovnoj tvrtki u Brazilu. Od 1. siječnja, 2010. godine počeo je program TAM Fidelidade pod vodstvom programa Multiplus Fidelidade, koji sada ima preko 6,900.000 korisnika te je dosad distribuirao 10,600.00 zrakoplovnih karata.

O udruženju Star Alliance: Udruženje Star Alliance osnovano je 1997. godine kao prva istinski globalna zrakoplovna udruga koja svojim putnicima omogućuje pristup odredištima u čitavom svijetu, prepoznavanje i besprijekornu uslugu. Prihvaćenost tržišta prepoznata je preko mnogih nagrada, uključujući nagrade Air Transport World Market Leadership Award, Best Airline Alliance by both Business Traveller Magazine i Skytrax. Zrakoplovne tvrtke članice jesu: Adria Airways, Air Canada, Air China, Air New Zealand, ANA, Asiana Airlines, Austrian, Blue1, bmi, Brussels Airlines, Continental Airlines, Croatia Airlines, EGYPTAIR, LOT Polish Airlines, Lufthansa, Scandinavian Airlines, Shanghai Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Spanair, SWISS, TAM AIrlines, TAP Portugal, Turkish Airlines, THAI, United i US Airways. Aegean Airlines i Air India najavljene su kao budući članovi. Star Alliance nudi više od 21,050 letova na dan u 1167 zračnih luka u 181 zemlji.