Suradnja Croatia Airlinesa i United Airlinesa u prijevozu putnika između Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država

Zagreb, 17. prosinca 2013.

Croatia Airlines, hrvatski nacionalni prijevoznik i član udruge Star Alliance, jučer je počeo komercijalnu (code share) suradnju u putničkom prijevozu s jednim od vodećih svjetskih avioprijevoznika, američkim United Airlinesom.

U sklopu ove suradnje United Airlines dodjeljuje svoju međunarodnu oznaku letova (UA) na linije Croatia Airlinesa iz Amsterdama, Bruxellesa, Pariza, Frankfurta, Londona, Münchena i Züricha u Zagreb, te iz Frankfurta i Münchena u Split i Dubrovnik. Tako će se na internetskoj stranici www.united.com odsad nalaziti imena Zagreba, Splita i Dubrovnika, kao odredišta u koja će ugledna i svjetski poznata aviokompanija United Airlines dovoditi putnike u suradnji s Croatia Airlinesom. Isto tako, putnicima iz Zagreba, Splita i Dubrovnika, koji preko navedenih europskih odredišta putuju u Sjedinjene Američke Države, od sada je na raspolaganju izravno korištenje uslugama United Airlinesa.

- Suradnja s United Airlinesom još je jedno veliko međunarodno priznanje Croatia Airlinesu. Raduje nas činjenica da nam je kompanija takve veličine i ugleda ukazala povjerenje i odlučila svoj brand uvrstiti na naše letove, a to smatramo dodatnom potvrdom visoke razine sigurnosti i kvalitete usluge koju pružamo putnicima. Naš proizvod odsad je još dostupniji na tržištu SAD-a i uvjeren sam da će zajednički letovi pridonijeti još većem dolasku američkih turista u Hrvatsku – rekao je Krešimir Kučko, predsjednik uprave Croatia Airlinesa.

Komercijalna suradnja Croatia Airlinesa i United Airlinesa temelji se na harmonizaciji informatičko - tehnoloških poslovnih procesa, a kompanije su međusobno uskladile i redove letenja. Usuglašena su i pravila o prihvatu i otpremi putnika, kao i korištenje usluga elektronskog ticketinga i through check-ina.

Podsjećamo, code share u civilnom zrakoplovstvu predstavlja suradnju u kojoj se let, koji obavlja jedna zrakoplovna kompanija, na tržištu nudi kao zajednički proizvod s drugom ili više drugih zrakoplovnih kompanija. Mnogi redoviti (mrežni) avioprijevoznici primjenjuju takav oblik komercijalne suradnje, koji je, između ostalog, i temeljno obilježje zrakoplovnih udruga.